Mais que um sonho/ Brazilian doughnuts



If the bakery is good it certainly sells sonhos, which are quite similar to the famous american doughnuts. They can be filled with cream, chocolate, dulce de leche or guava jam. When ready, they are dipped in confectioner's sugar, therefore paper towels are crucial!


Brazilian doughnuts

½ cup whole milk
⅓ cup butter, at room temperature
⅓ cup sugar
1 teaspoon salt
30 g fresh yeast, crumbed
½ cup warm water
3 yolks
3 ¾ cups all-purpose flour, sifted before measuring
1 white
oil

For the filling:
½ tin condensed milk (197g)
100g heavy cream
500 ml whole milk
2 cups confectioner's cream powder
or 
1 tin condensed milk (395g)
500 ml whole milk
2 tbsp cornstarch, dissolved in water or milk
2 yolks, sifted
1 tbsp vanilla essence

In a saucepan, combine all the ingredients and stir until the mixture becomes tick.

Heat the milk but do not let it boil. Add the butter, sugar and salt and stir it until combined. In an electric mixer bowl, dissolve the fresh yeast in warm water, add yolks, 2 cups all-purpose flour and the milk mixture. Using a dough hook attachment, beat at medium speed for two minutes. Turn the electric mixer off. Add the remaining flour, stirring with a wood spoon until well combined. Cover the bowl and stand for 1 hour. Turn the dough onto a floured surface, roll to 0.5cm and cut it using a 7cm  round cutter. Place some filling (about 1 tbsp) in some rounds, brush edges with white and top with the remaining rounds, pressing. Cover again and stand for 30 minutes. Heat the oil and fry the sonhos until golden. When the oil has been absorved by paper towels, roll in confectioner's sugar. Serve immediately.

Sonhos de creme

½ xícara de leite
⅓ xícara de açúcar
1 colher (chá) de sal
⅓ xícara de manteiga
2 tabletes de fermento para pão esmigalhados (30 g)
½ xícara de água morna
3 gemas
3 ¾ xícaras (chá) de farinha de trigo (peneiradas antes de medir)
óleo para fritar

Recheio
½ lata de leite condensado
½ lata de creme de leite
½ litro de leite
2 xícaras (chá) de pó de creme de confeiteiro (utilizamos a marca MIX)

Aqueça o leite até começar a aparecer bolinhas ao redor da panela. Retire do fogo e junte o açúcar, o sal e a manteiga. Mexa até a manteiga derreter e amornar. Numa tigela, polvilhe o fermento sobre a água morna e mexa até dissolver bem. Junte as gemas, 2 xícaras de farinha e a mistura do leite. Bata na batedeira por 2 minutos, em velocidade média. Depois acrescente, aos poucos, o restante da farinha, batendo sempre com uma colher de pau, até obter uma massa homogênea e leve. Cubra com um pano e deixe crescer por 1 hora em lugar protegido. (Você pode deixar dentro do forno desligado.) Para preparar o creme, leve os quatro primeiros ingredientes ao fogo médio. Depois de engrossar mexa por mais 5 minutos. Coloque a massa sobre uma superfície lisa, polvilhada com farinha e amasse-a rapidamente até que fique lisa. Abra a massa na espessura de 0,5 cm e corte com um cortador de biscoitos de 7 cm de diâmetro. Coloque o recheio no centro de rodela de massa. Pincele a lateral com clara e cubra com a outra rodela. Feche bem, apertando as beiradas. Deixe crescer por 30 minutos. Coloque um pouco de óleo em uma panela, aqueça em fogo baixo e frite os sonhos, virando com uma escumadeira. Escorra em papel absorvente e polvilhe com açúcar de confeiteiro ou açúcar gelado. Observação: Se preferir, você pode rechear com chocolate, goibada ou até mesmo doce de leite, seguindo as mesmas instruções.

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