Nossa primeira torta de abóbora/ Our very first pumpkin pie
We have always wanted to try the famous american pumpkin pie recipe, though we do have a huge variety of pumpkin in Brazil and also loads of traditional recipes starring this gorgeous ingredient. This american pumpkin pie may be quite odd for brazilians at first, but after trying it for the very first time, we just wish everyone could give it a try. It is absofuckinlutely delicious! Thanks, US, for the brilliant dish!
Old-fashioned sweet shortcrust pastry by Jamie Oliver
Ingredients
500g (organic) plain flour, plus extra for dusting
100g icing sugar, sifted
250g good-quality butter, cut into small cubes
2 large free-range eggs , beaten
1 splash milk (only if necessary, we do not usually add it)
100g icing sugar, sifted
250g good-quality butter, cut into small cubes
2 large free-range eggs , beaten
1 splash milk (only if necessary, we do not usually add it)
Sieve the flour from a height on to a clean work surface and sieve the icing sugar over the top. Using your hands, work the cubes of butter into the flour and sugar by rubbing your thumbs against your fingers until you end up with a fine, crumbly mixture.
Add the eggs and milk to the mixture and gently work it together till you have a ball of dough. Flour it lightly. Don’t work the pastry too much at this stage or it will become elastic and chewy, not crumbly and short. Flour your work surface and place the dough on top. Pat it into a flat round, flour it lightly, wrap it in clingfilm and put it into the fridge to rest for at least half an hour.
Roll out the dough on a floured surface into a large disc. It should not be that thin. Transfer the pastry over a 23cm pie tin and lightly press the edges, then trim remove the overhanging pastry with a serrated knife. With the remaining pastry make decorative cut-outs, if you like.Take it to the freezer while you prepare the filling.
Read more at: http://www.jamieoliver.com/recipes/eggs-recipes/old-fashioned-sweet-shortcrust-pastry/#iyX4rZVV6AOKOMlh.99
Filling
3 cups fresh pumpkin puree (we do not have canned pumpkin puree here, but you can give it try if you do have it and like it)
3 eggs
½ cup full-fat milk
½ cup brown sugar
½ tsp ground cinnamon (feel free to add as much as you want)
½ tsp ground cloves
½ tsp ground ginger
½ tsp grated nutmeg
1 pinch salt
½ cup brown sugar
½ tsp ground cinnamon (feel free to add as much as you want)
½ tsp ground cloves
½ tsp ground ginger
½ tsp grated nutmeg
1 pinch salt
Preheat oven at 350ºF or 180ºC. In a large bowl, combine all ingredients. Pour the mixture into the pie tin. Bake for about 45-55 minutes or until the filling is set and the crust has browned. If you insert a knife in the middle of the pie, it might not come out clean, but no worries, The knife should come out clean when inserted close from the side of the tin. Let it cool completely. Serve at room temperature with some whipped cream on top.
Torta de abóbora
Massa podre do Jamie Oliver
500g de farinha de trigo e mais um pouco para enfarinhar
100g de açúcar de confeiteiro peneirado
250g de manteiga cortada em cubos
2 ovos grandes ligeiramente batidos
Torta de abóbora
Massa podre do Jamie Oliver
500g de farinha de trigo e mais um pouco para enfarinhar
100g de açúcar de confeiteiro peneirado
250g de manteiga cortada em cubos
2 ovos grandes ligeiramente batidos
Um pouco de leite quando necessário (geralmente não usamos)
Em uma superfície limpa. coloque a farinha e o açúcar de confeiteiro. Com as mãos, amasse a manteiga juntamente com a farinha e o açúcar, até obter uma farofa. Adicione os ovos e o leite delicadamente até obter uma massa compacta. Enfarinhe-a levemente. Não trabalhe demais a massa, caso contrário ela ficará eslástica demais. Enfarinhe levemente e massa e leve à geladeira para descansar embrulhada em plástico filme por cerca de uma hora. Abra a massa em uma superfície enfarinhada. Ela não deverá ficar fina demais. Transfira a massa para uma forma redonda de aproximadamente 23 cm e pressione levemente as bordas, então corte com o rolo ou com uma faca o restante. Utilize essas sobras para decorar a torta. Leve a massa para o freezer e deixe-a descansando enquanto você prepara o recheio.
Essa receita você também encontra aqui: http://www.jamieoliver.com/recipes/eggs-recipes/old-fashioned-sweet-shortcrust-pastry/#iyX4rZVV6AOKOMlh.99
Recheio
3 xícaras de purê de abóbora (de preferência a utilizada para fazer doces)
3 ovos
½ xícara de leite integral
½ de açúcar mascavo
½ colher de sopa de canela em pó (ou mais conforme o seu gosto)
½ colher de sopa de cravo moído
½ colher de sopa de gengibre em pó
½ colher de sopa de nóz moscada
1 pitada de sal
½ de açúcar mascavo
½ colher de sopa de canela em pó (ou mais conforme o seu gosto)
½ colher de sopa de cravo moído
½ colher de sopa de gengibre em pó
½ colher de sopa de nóz moscada
1 pitada de sal
Preaqueça o forno a 180ºC. Em um bowl, junte todos os ingredientes. Coloque a mistura na forma da torta. Asse por aproximadamente 45-55 minutos ou até o recheio estiver cozido e a massa levemente dourada. Se você furar o centro da torta com um palito, ele não deverá sair limpo, então não se preocupe. Deixe esfriar completamente. Sirva gelada e com creme de leite batido.
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