Bolo delicioso (e fácil) de morango para um dia chuvoso/ Delicious (and easy) strawberry cake for a rainy Sunday
Dear readers, it's been a while since we last posted a recipe in english. So we apologise for any mistakes. Anyway, we've owned this blog for over five years and loads of things have happened since then, of course. When we first published a recipe here we were naïve high school students very uncertain about our futures. Now we're master students and a bit less uncertain about what future can hope. But one thing hasn't changed at all: we are still passionate about making good food and pleasing people around us. Though we haven't updated our page for a long time, we do like to share our experiences in kitchen with you all. If you ever have a suggestion or a comment, e-mail us in the following address: tragaasvelas@hotmail.com
Sincerely yours,
twins
Sponge cake
2 cups plain flour
2 cups sugar
1 cup hot milk
4 eggs(whites e yolks separated)
1 tbsp baking powder
Butter a 20 cm/ 7.9-inch diamenter cake tin and preheat oven to 350°F. In a food mixer bowl, beat egg whites until stiff, then add egg yolks one at a time. Add in sugar. Alternaly add flour and milk. At last, mix in baking powder gently. Bake until lightly golden brown. Let it cool.
Filling
1.Crème pâtissière
500 ml full-fat milk
200 g condensed milk (we should be honest, this is more like a brazilian crème, but you can replace condensed milk with caster sugar)
3 egg yolks (sifted; keep the whites for the coating)
2 tbsp cornstarch
half vanilla bean
In a medium saucepan, combine well all ingredients and cook over medium heat until thickened. Let it cool.
2. Strawberry
About 150g canned strawberries chopped into quarters
Coating
3 egg whites
1 cup caster sugar
½ cup water
In a small saucepan, dissolve sugar in water and let it boil until thread stage (have a look here: https://www.craftybaking.com/howto/candy-sugar-syrup-temperature-chart). It should not be complicated, no worries. A few minutes before syrup is ready, start beating egg whites until soft peaks are formed. Add in the syrup carefully and keep beating. Cut the cake into half and brush the layers with some syrup from the canned strawyberry. Arrange chopped strawberries over the first layer and gently spread crème pâtissière. Put the remaining layer on top and cover it with some coating (be generous!). Take it to the fridge for at least 2 hours.
Pão de ló
2 copos (americano) de farinha de trigo
2 copos de açúcar
1 copo de leite fervendo
4 ovos (gemas e claras separadas)
1 colher (sopa) de fermento químico
Bata bem o açúcar com as gemas. Acrescente a farinha de trigo e em seguida o leite fervendo. Reserve. Bata as claras em neve e adicione delicadamente à massa. Por último acrescente o fermento e mexa com cautela. Divida a mistura em duas partes. Unte uma fôrma de 18 cm de diâmetro e asse cada metade em forno pré-aquecido (180ºC) até a superfície dourar. Depois de pronto, desenforme o bolo em uma bancada seca e limpa e deixe esfriar completamente. Divida cada bolo em duas partes.
Recheio
1. Creme
500 ml de leite integral
200g de leite condensado
meia fava de baunilha ou uma colher (chá) de essência de baunilha
2 colheres (sopa) de amido de milho
3 gemas de ovo (peneiradas; guarde as claras para a cobertura)
Combine todos os ingredientes e mexa em fogo médio até engrossar. Deixe esfriar
2. Morangos
Aproximadamente 150g de morangos em calda cortados em quartos
Marshmallow
3 claras de ovo
1 xícara (chá) de açúcar
½ xícara de água
Em uma panela pequena, dissolva o açúcar na água e ferva até a calda quase formar fio (faça o teste com a colher). Antes de chegar ao ponto da calda, comece a bater as claras em neve e, em seguida, acrescente a calda delicadamente em velocidade média.
Montagem
Depois de frio, corte o bolo ao meio e regue com um pouco da calda de morangos. Se necessário, dilua em água. Organize os morangos cortados sobre o bolo e, em seguida, espelhe delicadamente o creme de confeiteiro. Coloque a outra metade de bolo e, se desejar, passe um pouco do restante de creme sobre e ao redor do bolo. Por último, cubra-o com o marshmallow. Leve à geladeira por pelo menos 2 horas.
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