Happily married/ Bem casado



Here in Brazil there is a very typical sweet given to guests in the end of the wedding party which is named bem-casado or happily married. It is a sort of sponge cake filled with dulce de leche. Since we have not thrown any wedding party (yet!) we made our own version of that sweet which is a combination of an Argentinian specialty and one of our favourite shortbread pastries: Ma'amoul. This is undoubtedly a happy marriage.


200g unsalted butter
1 cup flour
1½ finely ground semolina
⅓ cup sugar
1 tbsp rose water
1 pinch of salt
50ml water
400g dulce de leche

Melt butter in a pan and let it cool. In a bowl, combine flour, sugar, salt, semolina and butter. Mix carefully with a fork until well combines. Cover the bowl with clingfilm and set aside for at least an hour.
Mix up the water with rose water and add to the dough bit by bit until smooth. Be careful, because you it may not be necessary to add all the water! Roll the dough out on a clean surface and cut out circles from the dough with a 5cm round cutter and place them on a baking sheet. Bake in the oven (180ºC) for 20 minutes or until the edges golden brown. Let them cool and add the filling.

Bem casado

Já que não demos nenhuma festa de casamento (ainda!) decidimos fazer nossa própria versão do tradicional Bem-casado ao combinar a massa de Ma'amoul com doce de leite. Este é sem dúvidas um casamento que deu certo.

200g de manteiga sem sal
1 xícara (chá) de farinha de trigo
⅓ xícara (chá) de açúcar
1½ xícara (chá) de semolina fina
1 colher (sopa) de água de rosas
1 pitada de sal
50ml de água
400g de doce de leite

Leve a manteiga ao fogo até derreter e depois deixe esfriar. Em uma vasilha, misture a semolina, o trigo, o açúcar, o sal e a manteiga. Misture delicadamente com um garfo até ficar homogêneo. Cubra com um plástico e deixe a massa descansar por pelo menos 1 hora. Misture a água de rosas com a água e acrescente aos poucos na massa, até ficar lisa. Se não for necessário, não acrescente tudo! Em uma superfície lisa, abra a massa com um rolo e corte com um cortador de 5cm de circunferência. Forre duas assadeiras com papel manteiga e disponha os bicoitos cuidadosamente. Leve ao forno pré-aquecido (180ºC) até dourarem levemente nas beiradas. Deixe efriar e recheie.


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